Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016



               ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
         ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
                                                                               ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Tο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου έχει την χαρά να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του τετράγλωσσου ενημερωτικού οδηγού «ΟΙΝΙΑΔΕΣ – Μια αρχαία Ακαρνανική Πολιτεία» του Γεωργίου Ν. Ρόμπολα που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις του Ιστορικού Μουσείου «Διέξοδος» με την ευκαιρία της έναρξης του 30ου Φεστιβάλ Οινιαδών.
  Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016 στις 8.30 το βράδυ στο κτίριο Συγγρού της Κατοχής Οινιαδών με ελεύθερη είσοδο.
  Για το βιβλίο, τον συγγραφέα και το φεστιβάλ θα μιλήσουν η Αρχαιολόγος – Ιστορικός , διευθύντρια διεθνών σχέσεων του Πανεπιστημίου Πατρών Ανδρονίκη Χρυσάφη, οι φιλόλογοιΓρηγόρης Δουλιώτης και Ειρήνη Καρανικόλακαι ο δικηγόρος – ιδρυτής της «Διεξόδου» Νίκος Κορδόσης.
  Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος της Ιερής Πόλης Νίκος Καραπάνος και ο πρόεδρος της Αρχαιολογικής εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδος Αθανάσιος Σπυρόπουλος.

                                            Ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου

                                              ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

                                                           Τα εγκαίνια
                                   του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου

   Μια Νέα Αρχή για τη Πολιτιστική και Παραγωγική Ανασυγκρότηση  του Τόπου μας

Μπορεί ακόμα να βιώνουμε την μεγαλύτερη οικονομική κρίση, μπορεί ακόμα σαν Κοινωνία να υποφέρουμε και να είμαστε δύσπιστοι, όμως δεν πρέπει να μην χαμογελάμε και να μην χαιρετίζουμε σαν μηνύματα ελπίδας έργα όπως είναι το Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο του Θέρμου.
  Μπορεί οι αντοχές της Κοινωνίας μας να δοκιμάζονται, όμως το ψυχικό απόθεμα και οι ευθύνες της βαριάς Κληρονομιάς που κουβαλάμε, μπορούν να αποτελέσουν το προζύμι για την Αναγέννηση της Πατρίδας μας.
  Το προζύμι αυτό ζυμωμένο με τις Αρχές και τις Αξίες του Αρχαίου και Νεότερου Πολιτισμού μας ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά μας και βοήθησε να γίνει πραγματικότητα το Νέο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Θέρμο. Στο Θέρμο που ήταν η Έδρα της Αιτωλικής Συμπολιτείας της πρώτης μορφής Ομόσπονδης Δημοκρατίας που σχεδίασαν και λειτούργησαν οι πρόγονοι μας και που στην ακμή της συμπεριέλαβε στους Κόλπους της ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα και όχι μόνο.
 Τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν με την παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργού Πολιτισμού στις 17 Ιουλίου 2016.
  Πέρασαν πολλές δεκαετίες από τότε που ο Θωμάς Μποκόρος ο Ιδρυτής της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας πάλευε για την αναγνώριση της αρχαιολογικής αξίας της Δυτικής Ελλάδας και μιλούσε απεγνωσμένα για Terra incognita, αφού ακόμα τη δεκαετία του ’60 ο Γεν. Επιθεωρητής Αρχαιοτήτων κ.Μαρινάτος απαντώντας στο αίτημα για Μουσείο στο Αγρίνιο διερωτάτο: «Μα τι το θέλουνε το Μουσείο για να βάλουνε μέσα κανένα τσαρούχι;»
  Να όμως που η Αιτωλοακαρνανία και η Δυτική Ρούμελη εκτός από τη λεβεντιά της και τους Αγώνες της για την Ελευθερία έκρυβε στα σπλάχνα της και πολύ Αρχαία Ιστορία, πολλούς Αρχαιολογικούς χώρους, πολλά μνημεία, πολλά αρχαία θέατρα και αξιόλογες βυζαντινές εκκλησίες και μνημεία που επιβεβαιώνουν την ιστορική και πολιτιστική συνέχεια ετούτης της γης.
  Στην περίπτωση του ιστορικού χώρου του Θέρμου, η αθόρυβη εργατικότητα και συλλογικότητα της Κοινωνίας των Θερμίων έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, ο προικισμένος από τη φύση και την ιστορία τόπος τους να κρατήσει στην αγκαλιά του το Πρώτο Σύγχρονο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αιτωλοακαρνανίας.
  Υποχρέωση όλων μας είναι να το στηρίξουμε και να το βοηθήσουμε να λειτουργήσει σαν μια πρότυπη μονάδα Πολιτισμού, ενεργοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χώρου. Το ήρεμο τοπίο, οι φυσικές ομορφιές με την απέραντη Τριχωνίδα και τα κρυσταλλένια νερά του Κεφαλόβρυσου, τις αδελφές αιτωλικές πόλεις του Τριχωνίου με το φημισμένο Ασκληπιείο του, των Άκρων, των Θεστιέων, του Φυστίου μέχρι το Μέγα Δένδρο την πατρίδα του Εθνομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού, όλα αυτά είναι στοιχεία που προικίζουν το Μουσείο μας στο ξεκίνημα του με τις προϋποθέσεις για μια βιώσιμη λειτουργία.
  Η Εταιρεία μας είναι η αρχαιότερη με ιστορία και με πολλές διαχρονικά προσπάθειες, με Ημερίδες, Συνέδρια, Εκδηλώσεις για να αναδειχθεί Πολιτιστικά η «Άγνωστη Χώρα» της Αιτωλοακαρνανίας. Για το λόγο αυτό αισθάνεται την υποχρέωση αλλά και το καθήκον σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμου και τους τοπικούς φορείς με κάθε τρόπο να στηρίξει και να βοηθήσει την βιώσιμη λειτουργία του Μουσείου Θέρμου και αυτή η υπόθεση θα αποτελέσει βασικό στοιχείο της πολιτικής της.
  Για να είναι αποτελεσματική αυτή η πολιτική, η Εταιρεία μας πιστεύει ότι το Μουσείο Θέρμου θα πρέπει να πλαισιωθεί στον ευρύτερο χώρο της Αιτωλοακαρνανίας και από αλλά ανάλογα κύτταρα Πολιτισμού δηλαδή μουσειακές εγκαταστάσεις ανάδειξης της ιστορίας και των μνημείων μας στους σημαντικούς αρχαιολογικούς μας χώρους.
  Για εμάς, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης πολιτιστικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης του χώρου μας το Πρόγραμμα μας αυτό θα πρέπει να συνδεθεί με την Αναβάθμιση, επέκταση και εκσυγχρονισμό του Πρώτου Αρχαιολογικού Μουσείου του Νομού μας, του Μουσείου Αγρινίου.
  Επίσης, θα πρέπει να συμπληρωθεί με ανάλογες μουσειακές υποδομές στην Ι.Π. του Μεσολογγίου και στο Ξηρόμερο όπου λειτουργεί ένα μικρό αρχαιολογικό Μουσείο στο Θύριο.
  Οι μουσειακές αυτές υποδομές πρέπει να ολοκληρωθούν με την αξιοποίηση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου στο Αγρίνιο. Οι εκτεταμένοι χώροι του σημαντικότερου στη Νότια Ελλάδα Βιομηχανικού κτιρίου που είναι διατηρητέο Μνημείο μπορούν να λειτουργήσουν σαν χώροι συγκέντρωσης συντήρησης και μελέτης των πολυάριθμων αρχαιολογικών ευρημάτων των αρχαιολογικών χώρων της Αιτωλοακαρνανίας στηρίζοντας τη λειτουργία των επί μέρους μουσείων. Παράλληλα και σύμφωνα με το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΥΠΠΟ μπορούν να στεγάσουν όχι απλώς ένα Μουσείο Καπνού αλλά ένα Διαχρονικό Πολυμουσείο για την Εθνική αντίσταση και τους αγώνες των καπνοπαραγωγών , των καπνεργατών και εν γένει των παραγωγικών δυνάμεων που διαμόρφωσαν την ταυτότητα της πόλης του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.
  Με όλα αυτά έχουμε πολύ δρόμο να κάνουμε και τα εγκαίνια της λειτουργίας του Σύγχρονου Μουσείου Θέρμου αποτελεί την ελπιδοφόρο Αφετηρία για το Καινούριο που πρέπει όλοι μαζί να δημιουργήσουμε.


ΑΓΡΙΝΙΟ, 11 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

                                                                            ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

                                                ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ&ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
                                                           ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ



Πέμπτη 7 Ιουλίου 2016