Την Κυριακή, 27 Νοεμβρίου, τα μέλη και οι φίλοι της Εταιρείας απόλαυσαν μια πραγματικά μοναδική εκδρομή στους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία της Άρτας.
Η γνωριμία μας με την Άρτα ξεκίνησε από το πραγματικά ξεχωριστό της Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου μας συνάντησε η αρχαιολόγος της ΛΓ΄ ΕΠΚΑ, κ. Θεοχάρη, η οποία μας μύησε στη ζωή της αρχαίας Αμβρακίας, μέσα από τα εκθέματα του μουσείου. Η περιήγηση περιελάμβανε και εκπαιδευτικά βίντεο, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του μουσείου, σχετικά με την ιστορία της αρχαίας Αμβρακίας και την πορεία των ευρημάτων από την ανασκαφή ως την έκθεσή τους στο μουσείο. Ήταν μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την πορεία ενός ευρήματος και να ανακαλύψουμε τον εντυπωσιακή αλλά αθέατη εργασία που απαιτείται για τη συντήρηση και την έκθεση των ευρημάτων.
Φεύγοντας από το μουσείο, περιηγηθήκαμε στα αρχαία μνημεία της πόλης, κάνοντας στάση στο Πολυάνδριο, στο χώρο της νοτιοδυτικής Νεκρόπολης με το εντυπωσιακά σωζόμενο τμήμα αρχαίου δρόμου και στο Ναό του Απόλλωνα, με συνοδό την αρχαιολόγο – μουσειολόγο, κ. Μ. Διαμαντή.
Τα μέλη & οι φίλοι της ΙΑΕΔΣΕ στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας |
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε τους βυζαντινούς ναούς της Αγίας Θεοδώρας και της Παναγίας της Παρηγορήτισσας, όπου θαυμάσαμε τον εκπληκτικό ζωγραφικό διάκοσμο καθώς και στη Γλυπτοθήκη της Παρηγορήτισσας, με τον σχολιασμό του βυζαντινολόγου κ. Νίκου Καπώνη, ο οποίος με παραστατικό τρόπο συνέδεσε την τέχνη με την ιστορία των μνημείων.
Η περιήγησή μας στην Άρτα κατέληξε στο ιστορικό Γεφύρι, όπου απολαύσαμε το τοπίο και την όμορφη φθινοπωρινή λιακάδα.
Στην Αγ. Θεοδώρα και στη Γλυπτοθήκη της Παρηγορήτισσας |
Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα την ΛΓ΄ ΕΠΚΑ και τη 18η ΕΒΑ για την εξαιρετική οργάνωση και τις διευκολύνσεις που μας παρείχαν.
Καθώς η εκδρομή αυτή έγινε στα πλαίσια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την αξιοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του νομού μας, κατά την επιστροφή μας στο Αγρίνιο ήταν αναπόφευκτη η σύγκριση αυτής της πλούσιας πολιτιστικής εμπειρίας που μας προσέφερε η πόλη της Άρτας, με το έλλειμμα σε πολιτιστικές δομές που παρουσιάζει η περιοχή μας.
Ευχή όλων μας αυτό το σημαντικό κενό να απαλειφτεί σύντομα με την αξιοποίηση των Καπνοθηκών Παπαπέτρου και να δοθεί και η δυνατότητα στους κατοίκους της Αιτωλοακαρνανίας να γνωρίσουν την κληρονομιά τους μέσα από ένα σύγχρονο μουσείο.