Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

                                                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
                                                          1937 – 2014

   Ο δάσκαλος μας ,γιατί πρώτα από όλα ήταν δάσκαλος που απλόχερα τον ευχαριστούσε να δίνει από το πλούσιο θησαυροφυλάκιο της γνώσης που κατείχε, ο Καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο.
   Σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εκπόνησε Διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών Βενετίας για τον Κρητικό ζωγράφο Γεώργιο Κλόντζα και τον Μαρκιανό Κώδικα των μικρογραφιών του.
  Χάρισε στην επιστήμη την “Βυζαντινή Αιτ/νία” που αποτελεί πιλοτικό βιβλίο για την έρευνα της Βυζαντινής Μνημιακής Τοπογραφίας στην Αιτ/νία.
  Διενήργησε ανασκαφές: α) στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λόφου Αγ. Τριάδας – Κ. Βασιλικής Αιτ/νίας β) στην Εγκλείστρα Σπηλαίου Αγ. Νικολάου Βαράσοβας Αιτ/νίας γ) στη Αγ. Τριάδα Μαύρικας Αγρινίου (2001 – 2005) σε συνεργασία με την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτ. Στερεάς Ελλάδας και δ) στη Βυζαντινή Μονή Παναγίας Αρτοκωστής Κυνουρίας.
Το ανήσυχο πνεύμα του αείμνηστου Θ.Παλιούρα δεν αναπαύεται ποτέ. Τα καλοκαίρια που περνούσε στη γενέτειρα της συζύγου του κ.Ελένης, την Κρήτη επισφραγίσθηκαν με την ανασκαφή και ανάδειξη το 2013 ενός σπουδαίου κέντρου γραμμάτων και Παιδείας των βυζαντινών χρόνων-που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο-της μονής των τριών Ιεραρχών  στο Λουσούδι των Αστερουσίων. Εκεί σε υψόμετρο 880 μ. κάτω από την κορυφή του Κοφινά στην Νότια Κρήτη, ίδρυσε στα μέσα του 14ου αιώνα ο λόγιος μοναχός Ιωσήφ Φιλάγρης,ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Αριστοτέλη ,τη Σχολή των Ελληνικών και Αριστοτελικών σπουδών.
   Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μέλος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής  Εταιρείας Δυτ. Στερεάς Ελλάδας , και πρόεδρος της για τη διετία 2009 – 2011 . Ήταν απλός και μειλίχιος συζητητής που αγαπούσε την Αιτ/νία και με πάθος αγωνιζόταν για τα δίκια της , είτε αυτά αφορούσαν την ανάδειξη των μνημειακών Τόπων (ίδε το μνημιακό έργο του Βυζαντινή Αιτ/νία) είτε την συνολική ανάπτυξή της(ίδε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας).
   Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τελευταία δεν εννοούσε να ελαττώσει τους ρυθμούς της δουλειάς , λες και βιαζόταν να προσφέρει όσα περισσότερα μπορούσε για τον Τόπο μας και για το αγαπημένο μας Αγρίνιο .
   Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας , όμως για πάντα θα είναι κοντά μας με το έργο του. Το έργο που άφησε εκτός από τις ανασκαφές και τα μνημεία που ανέδειξε με αυτές , συνεχίζεται ζωντανό με τους αφοσιωμένους μαθητές του που άφησε πίσω του , τους μεταπτυχιακούς επιστήμονες που με στοργή αγκάλιασε και ενθάρρυνε να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της αρχαιολογικής επιστήμης . Αυτοί αποτελούν την συνέχεια του Θ. Παλιούρα στην Αιτ/νία και σε όλη την Ελλάδα . Αυτοί και ο εμπνευσμένος λόγος του, είναι που μας προσκαλούν να ακολουθήσουμε το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στις Ρίζες μας και την Ιστορική μας Ταυτότητα που τόσο έχουμε ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα.
Με σεβασμό στη μνήμη του,ένα χρόνο μετά το θάνατο του απευθύνω στην προς τιμή του εκδήλωση που οργανώνει στις 27 Οκτωβρίου 2015 η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία στη στοά του Βιβλίου , αυτό το χαιρετισμό
                  ΙΣΤΟΡΙΚΗ &ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ.ΣΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                               ΝΙΚΟΣ  ΣΚΙΑΔΑΣ