Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

                                ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία  Δυτικής Στερεάς Ελλάδας πραγματοποίησε με     επιτυχία χθες Κυριακή 3 Απριλίου  2016 ώρα 7.00 μ.μ. , στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου την εκδήλωση "ΠΑΝΑΓΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΗΣ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ". Η εκδήλωση έγινε με αφορμή δυο γεγονότα:Το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου 50 χρόνων από τότε που η περιοχή της Επισκοπής κατακλίσθηκε από τα νερά της Τεχνικής Λίμνης των Κρεμαστών και το τέλος μιας επίπονης, γόνιμης, μελετητικής και συγγραφικής πορείας του Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Βασιλόπουλου που έκανε Έργο Ζωής την έρευνα και την Ιστορική απεικόνιση του Μνημείου της Παναγίας της Επισκοπής.
  Στην εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας και του Δήμου Αγρινίου παρευρέθησαν εκ μέρους του Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά ο αιδεσιμότατος Δημήτριος Αντωνίου, εκ μέρους του Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου ο αιδεσιμότατος Ευάγγελος Φεγγούλης ο οποίος παρέστη και εκ μέρους του Μητροπολίτη Ευρυτανίας. Η Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Μάκας και πολλοί εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της περιοχής μας
  Την εκδήλωση συντόνισε ο αρχαιολόγος και αντιπρόεδρος της Εταιρείας κ. Σταμάτης ο οποίος και διάβασε την εισήγηση που έστειλε ο Ακαδημαϊκός Παναγιώτης Βοκοτόπουλος που για λόγους υγείας δεν μπόρεσε να παραστεί στην εκδήλωση. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο αιδεσιμότατος Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Βασιλόπουλος, ο κ. Απόστολος Τσακούμης πρώην Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων και η κ. Κωνσταντίνα Σκανδάλου-Κορδολαίμη, Φιλόλογος. Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με έκθεση πλούσιου φωτογραφικού αρχείου που πρόσφερε ο π. Δαμασκηνός.
  Εκ μέρους της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας μίλησε ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Νίκος Σκιαδάς ο οποίος αναφέρθηκε στην υποχρέωση του Κράτους να τηρήσει την υπόσχεση του και τις δεσμεύσεις του για Δημιουργία Μουσειακών και όχι μόνο Υποδομών στο Νομό μας που θα στεγάσουν και αναδείξουν τον Πολιτιστικό Πλούτο της Αιτωλ/νίας και θα βοηθήσουν στην οικονομική και τουριστική αξιοποίηση της πανέμορφης περιοχής των Κρεμαστών. Αναγκαίες για το σκοπό αυτό υποδομές είναι η Δημιουργία Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου(Μουσείο Αρχαιολογικό, Βυζαντινό κ.τ.λ.) στις αποθήκες ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ και η κατασκευή σύγχρονου αυτοκινητόδρομου Αγρίνιο-Κρεμαστά-Καρπενήσι.