Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

                                        

                      ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΚΑΙ ΤΗ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ

                                                                                                       
 Μπορεί να είμαστε ακόμη στον πάτο του βαρελιού και να βιώνουμε την απογοήτευση για αυτά που χάσαμε με την κρίση που μας ταλαιπωρεί τα τελευταία δέκα χρόνια όμως εγώ πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα κι αυτή έρχεται από τη Νέα Γενιά επιστημόνων που ανδρώθηκε μέσα στην κρίση.
  Ο Χαράλαμπος (Χάρης) Ταμπάκης είναι γέννημα και θρέμμα της Πόλης μας, είναι πτυχιούχος της Σχολής Φιλοσοφίας-Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Α.Π.Θ και εργάζεται στο 6ο  Λύκειο Αγρινίου. Είναι ένας από τους νέους επιστήμονες στο χώρο των ανθρωπιστικών σπουδών που με μεθοδικότητα και αφοσίωση στα πανανθρώπινα ιδανικά και αξίες που γέννησε η Αρχαία ελληνική φιλοσοφία συνεχίζει να πορεύεται και σήμερα έχοντας σαν επιλογή του την εμβάθυνση στην φιλοσοφική σκέψη του Αριστοτέλη και στην σχέση της με την νεότερη, την ευρωπαϊκή φιλοσοφία. Ο Χάρης έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Αρχαία Γνωσιολογία και Οντολογία στο Κέντρο Ερευνών Leon—Robin στη Σορβόννη (Paris IV).Στο Παρίσι βρέθηκε με υποτροφία του Ι.Κ.Υ που κέρδισε μετά από πανελλήνιο σχετικό διαγωνισμό και το 1994 έλαβε τον τίτλο DEA en I’ Histoire de la Philosophie Ancienne για την μελέτη “Aspects du souvenir chez Aristote”. To 2016 μετά από πολύχρονη γόνιμη συνεργασία με τον καθηγητή Φιλοσοφίας Γιάννη Πρελορέτζο στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ανακηρύχτηκε Διδάκτορας Φιλοσοφίας με εξειδίκευση στην Αριστοτελική σκέψη.
  Σαν Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία πέρυσι συνεργαστήκαμε μαζί του στην Ημερίδα που οργανώσαμε για να τιμήσουμε τη σκέψη του ΑΡΙΣΤΟΤΈΛΗ στα πλαίσια του έτους Αριστοτέλη και εκτιμήσαμε την μεθοδικότητα, την ευρυμάθεια και την συλλογικότητα στην κοινή μας προσπάθεια για να παρουσιάσουμε ένα ασυνήθιστο και ευαίσθητο θέμα στην τοπική μας κοινωνία.
  Γι’ αυτό και σήμερα αισθανόμαστε την ανάγκη μετά την πρόσφατη Βράβευση από το επιστημονικό περιοδικό Κριτικά της διατριβής του Χάρη Ταμπάκη, «Η θεωρία του χρόνου και της μνήμης από τον Αριστοτέλη στον Μπερξόν» να τον συγχαρούμε δημόσια για την πρόσθετη αυτή καταξίωση του στο χώρο της Φιλοσοφικής σκέψης. Το περιοδικό Κριτικά προκήρυξε για τρίτη φορά το διετές βραβείο καλλίτερης ελληνικής φιλοσοφικής διατριβής, για διατριβές που έχουν εκπονηθεί σε Ελληνικά πανεπιστήμια και έχουν εγκριθεί τα έτη 2015 ή 2016 και το βραβείο αυτό πήρε ο δικός μας Χάρης. Πιστεύουμε ότι αυτή η τιμητική διάκριση θα εμψυχώσει και θα εμπνεύσει τον συμπατριώτη μας διανοητή Χάρη Ταμπάκη να συνεχίσει με περισσότερο ενθουσιασμό να αναλύει και να διευρύνει τους ορίζοντες της ανθρώπινης σκέψης με εργαλείο την αρχαία και την νεότερη Φιλοσοφία. Αυτό θα πρέπει να αποβεί ωφέλιμο και για την σημερινή μας κοινωνία-- που τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης τη βομβαρδίζουν καθημερινά με “συνταρακτικές” και ανούσιες ειδήσεις και περνάνε στα “ψιλά” αυτές που καλλιεργούν το όραμα και το παράδειγμα, επιμονής, εργατικότητας, συλλογικότητας και πραγματικής παιδείας που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα.


Αγρίνιο, 30/10/2017

                                                                         ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

                                                                              ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                      ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

                                                          ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

  Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Κώστα Μαραγιάννη, εγκρίτου συμβολαιογράφου, εκλεκτού συγγραφέα-ιστοριοδίφη, που ξεκίνησε από το Θέρμο Τριχωνίδας και υπηρέτησε την κοινωνία και τον τόπο ως συμβολαιογράφος και ως πνευματικός άνθρωπος με άποψη και μεστό λόγο, αναδεικνύοντας την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια των μελών του στην οικογένεια του εκλιπόντος. 
  Ο Κώστας Μαραγιάννης ήταν από τα ιδρυτικά μέλη της Εταιρείας μας και μετείχε ενεργά στις δραστηριότητες της, με πλείστο ενδιαφέρον για το παρόν και το μέλλον του Συλλόγου μας. Υπήρξε εισηγητής σε ημερίδες και στα ιστορικά και αρχαιολογικά συνέδρια της Εταιρείας μας προσφέροντας πολύτιμο υλικό στην τεκμηρίωση και την προβολή της τοπικής μας ιστορίας.
  Υπήρξε πολυγραφότατος και ακούραστος ερευνητής ιστορικών τόπων και γεγονότων από το αγαπημένο του Απόκουρο και το Αγρίνιο. Ο θάνατος του αφήνει μεγάλο κενό στην τοπική κοινωνία αλλά και στην ιστοριογραφία και στην ανάδειξη της ιστορικής μνήμης και ταυτότητας της περιοχής μας.



                                                                                       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                                      ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017



Αγρίνιο, 18/10/2017
                                                     
          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας το Σαββατοκύριακο 14-15 Οκτωβρίου 2017 πραγματοποίησε εκδρομή και ξενάγηση μελών και φίλων της στον Βόλο και στο Πήλιο.
  Στον Βόλο μας υποδέχτηκε η Αγρινιώτισσα Δρ. Αρχαιολογίας κ. Βάσω Ροντήρη που αυτοπροσώπως μας ξενάγησε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου- που ιδρύθηκε το 1909- και σαν στέλεχος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας φρόντισε για να μας ξεναγήσουν στους Προϊστορικούς οικισμούς της Νεολιθικής εποχής Σέσκλο και Διμήνι οι αρχαιολόγοι κ. Σταμέλου και η κ. Αλεξάνδρου αντίστοιχα. Επισκεφθήκαμε επίσης το Ανάκτορο και το Θέατρο Δημητριάδος όπου μας ξενάγησε η αρχαιολόγος κ. Τριανταφυλλοπούλου.
  Σε όλες αυτές τις ξεναγήσεις μας συνόδευε η κ. Ροντήρη η οποία φρόντισε επίσης και για το πρόγραμμα των ξεναγήσεων στο Μουσείο Πόλης του Βόλου που στεγάζεται στον χώρο των πρώην καπναποθηκών Παπάντου και στο Μουσείο Πληνθοκεραμοποιίας (Τσαλαπάτα) της Τράπεζας Πειραιώς.
  Η εκδρομή στον Βόλο ήταν μία ακόμη επιτυχημένη εξόρμηση της Εταιρείας μας όπου μέσα σε δύο μέρες οι φίλοι και τα μέλη μας πήραν μια γεύση της διαχρονικής ιστορίας και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας περιοχής της πατρίδας μας, του Βόλου η οποία αξιοποίησε και αξιοποιεί κατά τον καλύτερο τρόπο την ιστορία της με τις ανακαινίσεις και επαναχρήσεις των βιομηχανικών κτιρίων, όπως οι καπναποθήκες και λοιποί βιομηχανικοί χώροι.



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ                                                               ΔΑΝΑΗ ΚΟΥΖΕΛΗ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΟΛΗΣ

ΑΡΧAΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΟΛΟΥ



ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΛΗΝΘΟΚΕΡΑΜΟΠΟΙΙΑΣ (ΤΣΑΛΑΠΑΤΑ)