Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2015

Π Α Ν Α Γ Ρ Ι Ν Ε Ι Α , ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

                                                                                                   
                                                                              Αγρίνιο , 27 Σεπτεμβρίου 2015

Με  αφορμή το διασυνοριακό πρόγραμμα  I.C.E που διαχειρίζεται η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας καθίσαμε σε ένα τραπέζι, η Γ.Ε.Α , ο ΟΡΦΕΑΣ και η Αρχαιολογική Εταιρεία με τη συμμετοχή και συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου  αποφασίσαμε να συνεργασθούμε με σκοπό την κατάθεση στο διαγωνισμό  που προκηρύχθηκε το Μάιο  2015 μιας κοινής πρότασης. Μίας καινοτόμου πρότασης που θα ενίσχυε το Τουριστικό προιόν της περιοχής μας.
Το πακέτο των δραστηριοτήτων που περιλάμβανε η πρόταση μας ήταν πλήρως τεκμηριωμένο και σύμφωνο με τη φιλοσοφία του προγράμματος και για αυτό κατατάχθηκε Τρίτο επί συνόλου 33 προτάσεων που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος.
Εμείς σαν ΙΣΤΟΡΙΚΗ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί με τις μικρές μας δυνάμεις συμβάλλαμε  στο να γίνει πράξη για πρώτη φορά αυτή η συνεργασία των φορέων που αποτελέσαμε το εταιρικό σχήμα, που τολμήσαμε να του δώσουμε το συμβολικό όνομα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ. Φιλοδοξία μας είναι τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ να γίνουν θεσμός για την πόλη μας ,να γίνουν κοινή υπόθεση όλων των φορέων της καί όλων των κατοίκων  του Διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.
Εμείς πιστεύουμε ότι με τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ έγινε το πρώτο ΄βήμα για την συνεργασία και τη σύμπραξη  των φορέων—πράγμα που αποτελεί επιδίωξη του προγράμματος Ι. C..E—που στους σημερινούς δύσκολους καιρούς εκφράζει μια αναγκαιότητα για την περιοχή μας αλλά και για τη Χώρα μας. Αισιοδοξούμε γιατί ζούμε σε ένα τόπο που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και που μπορεί να παρουσιάσει ένα    δυναμικό τουριστικό  προιόν. Ο Δήμος Αγρινίου και η ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία από το προιστορικά μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Άλλωστε στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται  ανατολικά μας το Κοινό των Αιτωλών και  δυτικά το Κοινό των Ακαρνάνων με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους ,ενώ στην Αρχαία Στράτο βρίσκεται το μεγαλύτερο Αρχαίο θέατρο της Αιτωλοακαρνανίας. Το Αγρίνιο είναι πρωτεύουσα πόλη μιας ευρύτερης περιοχής,παραγωγικό και εμπορικό κέντρο που σήμερα είναι μια Ελληνική μεγαλούπολη. Εδώ η ανάπτυξη στηρίχτηκε  κυρίως στους παρακάτω δύο παράγοντες.                  
α)Στον Αχελώο που κατά την μυθολογία μας, δάμασε ο Ηρακλής, και που  μέχρι σήμερα είναι πηγή ζωής για τον τόπο μας. Με το νερό του Αχελώου ποτίζονται οι κάμποι μας και στηρίζεται η γεωργική και η κτηνοτροφική παραγωγή μας. Με το νερό του Αχελώου κινούνται τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.Η κατασκευή   των φραγμάτων στα Κρεμαστά και στό Καστράκι στήριξε την ανοικοδόμηση και  την μεγέθυνση της πόλης.                                                                                             
β)Στον Καπνό που πρίν γίνουν τα έργα (υδροηλεκτρικά και αρδευτικά) αλλά και μετά, έθρεψε αγρότες ,εργάτες  μεταποιητές και καπνεμπόρους ,εμπορικές και άλλες επαγγελματικές ομάδες της περιοχής μας.
Με την ανάπτυξη του Αγροτικού και του Εργατικού κινήματος στα χρόνια της ανάπτυξης και ακμής της Καπνοκαλλιέργειας  και την ενίσχυση των αστικών στρωμάτων της κοινωνίας μας, το Αγρίνιο αναδεικνύεται σε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Εθνικής Αντίστασης που για το λόγο αυτό ακριβώς έχει αδελφοποιηθεί με την Μπολόνια της Ιταλίας.
Ανάγκη  συνεπώς είναι μέσα από τη συνεργασία των φορέων να αναδείξομε την Ταυτότητα της πόλης μας και ο θεσμός των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Ιδιαίτερη σημασία για το σκοπό αυτό αποτελεί η θεατρική παράσταση  για τα καπνά που  στα πλαίσια των εκδηλώσεων του προγράμματος θα δοθεί ,εφόσον ο καιρός το επιτρέψει ,στον  αύλειο  χώρο των καπναποθηκών ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ.  Με την  κίνηση μας αυτή οι συμπράττοντες φορείς  με πρώτο το  Δήμο Αγρινίου που αποφασιστικά στηρίζει  όλη τη διοργάνωση και το αίτημα της πόλης για διάσωση και αξιοποίηση των καπναποθηκών σε Διαχρονικό μουσείο της περιοχής, θέλουμε να δώσουμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κυβέρνηση το μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για την υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης που ανέλαβε  το Κράτος  με  την αγορά των καπναποθηκών αυτών το 2002.   Στην ίδια λογική της διαχρονικότητας  κινείται και  η Φωτογραφική έκθεση από το αξιόλογο ιστορικό Αρχείο  της εταιρείας μας που συμπληρώνεται με την αυθόρμητη συμμετοχή ιδιωτών συλλεκτών. Η έκθεση αυτή θα γίνει στους χώρους της Λαχαναγοράς  Αγρινίου με θέμα ,Το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή από το χθές στο σήμερα.
Οι εκδηλώσεις των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ  που θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο από 2 μέχρι 5 Οκτωβρίου περιλαμβάνουν ένα πλούσιο Πρόγραμμα εκδηλώσεων που αφορούν Αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, υπήρξανε καρπός άοκνης προσπάθειας για συνεργασία όλων των φορέων που συμπράττουν σε αυτό το σχήμα. Είναι μια πρώτη προσπάθεια για την οποία ζητάμε την κατανόηση της τοπικής Κοινωνίας και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα την έχουμε μαζί με την ενθάρρυνση της για τη συνέχεια. Μία συνέχεια  στην οποία προσκαλούμε όλους να συμμετάσχουν γιατί  ο τόπος μας έχει μεγάλες δυνατότητες αρκεί  να  βρούμε  τον τρόπο για να συνεργασθούμε. Τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ  είναι μόνο η  Αρχή.

             
                                                                              Ο  Πρόεδρος της
                                                                 Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας 
                                                                        Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
                                                                                Νίκος Σκιαδάς