Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2015

          
                  
                           ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ

  Σε λίγες μέρες θα γιορτάσουμε τα Χριστούγεννα και θα προϋπαντήσουμε τον Καινούργιο Χρόνο 2016.
  Εύχομαι «Καλές Γιορτές και κάθε ευτυχία για το Νέο Έτος 2016», στα μέλη και τους φίλους της «Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας», που εδρεύει στο Αγρίνιο και κατά το προσεχές έτος 2016 συμπληρώνει 43 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης πορείας και δραστηριότητας στα πολιτιστικά δρώμενα της Αιτωλοακαρνανίας.
  Πιστεύω ότι οι ευχές και η αισιοδοξία για το μέλλον μας είναι το αντίδοτο στις δύσκολες συνθήκες, που σαν χώρα και σαν λαός βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Θέλω να ελπίζω ότι οι ζωντανές κοινωνικές δυνάμεις, η πνευματική και πολιτική ηγεσία της πατρίδας μας, μέσα στον καινούργιο χρόνο, θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και θα συνεργασθούν για το κοινό καλό, για να βγει η οικονομία από την κρίση, για να δημιουργήσουμε όλοι μαζί, με συνεργασία και αλληλεγγύη, το καινούργιο παραγωγικό μοντέλο, τη σύγχρονη αντίληψη και τους προοδευτικούς θεσμούς, που θα βοηθήσουν και τον πολιτισμό να ανθίσει στη χώρα μας.
  Η Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία, με πίστη στις παρακαταθήκες και στους σκοπούς των ιδρυτών της και με τη συμμετοχή των μελών της, προσπαθεί, με διάφορες παρεμβάσεις και ποικίλες δράσεις, να αναδείξει την ταυτότητα του τόπου μας, να βοηθήσει στην διάσωση και αξιοποίηση των ιστορικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων του νομού μας.
  Κατά το περασμένο έτος 2015, η Εταιρεία μας πρωτοστάτησε στην σύμπραξη των πολιτιστικών φορέων της Πόλης μας στις εκδηλώσεις των «ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ», οι οποίες φιλοδοξούμε να γίνουν θεσμός για τον διευρυμένο Καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου. Έτσι θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε όλες τις παραγωγικές και πνευματικές δυνάμεις της περιοχής μας για την ανάδειξη της ταυτότητας και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη του τόπου μας.
  Αιτήματα αιχμής για την πολιτιστική και όχι μόνο ανάπτυξη της περιοχής μας πρέπει να είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Στράτου (Αρχαίο Θέατρο, Ναός Στρατείου Διός κ.τ.λ.), και παράλληλα η διάσωση του ιστορικού κτηρίου των Καπναποθηκών Παπαπέτρου και η αξιοποίηση του ως Μουσείου Καπνού, Αρχαιολογικού και Βυζαντινού Μουσείου και ως χώρου πολιτιστικών δράσεων.
  Η Εταιρεία μας, με τη βοήθεια των μελών και φίλων της και τη συμπαράσταση της κοινωνίας, θεωρεί ότι πρέπει να παλέψουμε με πίστη, κατά την καινούργια χρονιά 2016, για τους στόχους αυτούς, τους ίσως φιλόδοξους για τις σημερινές συνθήκες.
  Πιστεύουμε ότι μπορούμε πολλά να πετύχουμε, αν είμαστε ενωμένοι και αγωνιζόμαστε με λογισμό και όραμα για ένα καλύτερο Αύριο, κόντρα στους «δίσεκτους» καιρούς, που περνάμε.


                                                              Αγρίνιο 20 Δεκέμβρη 2015

                                                                   ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

                                               ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ

                                                 ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015


Ευγενική Προσφορά της κ. Ζέτας Σκιαδά στην προσπάθεια της Εταιρείας να εμπλουτίσει εκτός από τα βιβλία και με αντικείμενα Ιστορικού και Τουριστικού ενδιαφέροντος το εκθετήριο της Εταιρείας στο ισόγειο του Δημοτικού Μεγάρου στο Αγρίνιο.


                                           


                               


                    

Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

                                                 

                                           

                                                   Κ Α Λ Ε Σ Μ Α
 
   Το παρόν βιβλίο, 4+1 μικρές ιστορίες, του Αείμνηστου καθηγητή Θανάση Παλιούρα, πρώην Προέδρου της Εταιρείας μας, κυκλοφορεί στη μνήμη του ένα χρόνο μετά το θάνατό του.
   Η Εταιρεία μας αισθάνεται την υποχρέωση να συνδράμει την προσπάθεια της οικογένειας Παλιούρα να εκδώσει μετά θάνατον το πόνημα του αείμνηστου καθηγητή, 4+1 μικρές ιστορίες, το οποίο θα αποτελούσε μέρος μιας σχεδιαζόμενης έκδοσης 30 θεμάτων που θα είχαν εκλαϊκευτικό χαρακτήρα.
   Οι μικρές αυτές ιστορίες είναι ο τελευταίος καρπός μιας δημιουργικής πορείας και αντλήθηκαν από τη Βασιλεύουσα Πόλη, την Κωνσταντινούπολη, και ιστορούν χαρακτηριστικές στιγμές που συνδέονται με σημαντικά γεγονότα και προσωπικότητες της Ιστορίας της.
   Καλούμε για αυτό τους φίλους και τα μέλη της Εταιρείας μας να ανταποκριθούν στο κάλεσμά μας και να προμηθευτούν από τα γραφεία της Εταιρείας μας, από όπου και μόνο θα διατίθεται, το τελευταίο εκλαϊκευμένο ιστορικό βιβλίο του αείμνηστου καθηγητή Θανάση Παλιούρα, 4+1 μικρές ιστορίες, σαν μια ελάχιστη τιμή στη μνήμη και την προσφορά του στην ιστορία και τον πολιτισμό μας.


                            ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

                                      ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

                                             Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                            ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ

Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

                    

                                           ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΗ Β.ΗΠΕΙΡΟ

     Το Σαββατοκύριακο 21 και 22 Νοεμβρίου 2015 έγινε με επιτυχία η εκδρομή των μελών και φίλων της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας στη Β.Ήπειρο.
Άγιοι  Σαράντα
    Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στον πιο αξιόλογο Αρχαιολογικό χώρο και στο Μουσείο Βουθρωτού , στη πόλη των Αγ.Σαράντα στη Δερβιτσάνη, στο Αργυρόκαστρο και στο Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο στους Βουλιαράτες.
    Το Δ.Σ της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας ευχαριστεί όλους όσους συντέλεσαν στην πραγματοποίηση της εκδρομής, αλλά και όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν.

Αργυρόκαστρο
Βουθρωτό
Ενετικός Πύργος, Βουθρωτό

Βουθρωτό

Βουθρωτό

Βουθρωτό

Λίμνη  Βουθρωτού

Βουθρωτό

Μουσείο  Αργυροκάστρου

Ελληνικό Στρατιωτικό Νεκροταφείο, Βουλιαράτες

Αρχαιολογικός χώρος, Βούθρωτο

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015


Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

                                                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΛΙΟΥΡΑΣ
                                                          1937 – 2014

   Ο δάσκαλος μας ,γιατί πρώτα από όλα ήταν δάσκαλος που απλόχερα τον ευχαριστούσε να δίνει από το πλούσιο θησαυροφυλάκιο της γνώσης που κατείχε, ο Καθηγητής Αθανάσιος Παλιούρας γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο.
   Σπούδασε Θεολογία και Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με υποτροφία της Ακαδημίας Αθηνών εκπόνησε Διδακτορική διατριβή στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών ερευνών Βενετίας για τον Κρητικό ζωγράφο Γεώργιο Κλόντζα και τον Μαρκιανό Κώδικα των μικρογραφιών του.
  Χάρισε στην επιστήμη την “Βυζαντινή Αιτ/νία” που αποτελεί πιλοτικό βιβλίο για την έρευνα της Βυζαντινής Μνημιακής Τοπογραφίας στην Αιτ/νία.
  Διενήργησε ανασκαφές: α) στην Παλαιοχριστιανική Βασιλική Λόφου Αγ. Τριάδας – Κ. Βασιλικής Αιτ/νίας β) στην Εγκλείστρα Σπηλαίου Αγ. Νικολάου Βαράσοβας Αιτ/νίας γ) στη Αγ. Τριάδα Μαύρικας Αγρινίου (2001 – 2005) σε συνεργασία με την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτ. Στερεάς Ελλάδας και δ) στη Βυζαντινή Μονή Παναγίας Αρτοκωστής Κυνουρίας.
Το ανήσυχο πνεύμα του αείμνηστου Θ.Παλιούρα δεν αναπαύεται ποτέ. Τα καλοκαίρια που περνούσε στη γενέτειρα της συζύγου του κ.Ελένης, την Κρήτη επισφραγίσθηκαν με την ανασκαφή και ανάδειξη το 2013 ενός σπουδαίου κέντρου γραμμάτων και Παιδείας των βυζαντινών χρόνων-που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως το πρώτο Ελληνικό Πανεπιστήμιο-της μονής των τριών Ιεραρχών  στο Λουσούδι των Αστερουσίων. Εκεί σε υψόμετρο 880 μ. κάτω από την κορυφή του Κοφινά στην Νότια Κρήτη, ίδρυσε στα μέσα του 14ου αιώνα ο λόγιος μοναχός Ιωσήφ Φιλάγρης,ένας από τους σημαντικότερους μελετητές του Αριστοτέλη ,τη Σχολή των Ελληνικών και Αριστοτελικών σπουδών.
   Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μέλος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής  Εταιρείας Δυτ. Στερεάς Ελλάδας , και πρόεδρος της για τη διετία 2009 – 2011 . Ήταν απλός και μειλίχιος συζητητής που αγαπούσε την Αιτ/νία και με πάθος αγωνιζόταν για τα δίκια της , είτε αυτά αφορούσαν την ανάδειξη των μνημειακών Τόπων (ίδε το μνημιακό έργο του Βυζαντινή Αιτ/νία) είτε την συνολική ανάπτυξή της(ίδε Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας).
   Παρά τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τελευταία δεν εννοούσε να ελαττώσει τους ρυθμούς της δουλειάς , λες και βιαζόταν να προσφέρει όσα περισσότερα μπορούσε για τον Τόπο μας και για το αγαπημένο μας Αγρίνιο .
   Πέρασε ένας χρόνος από τότε που έφυγε από κοντά μας , όμως για πάντα θα είναι κοντά μας με το έργο του. Το έργο που άφησε εκτός από τις ανασκαφές και τα μνημεία που ανέδειξε με αυτές , συνεχίζεται ζωντανό με τους αφοσιωμένους μαθητές του που άφησε πίσω του , τους μεταπτυχιακούς επιστήμονες που με στοργή αγκάλιασε και ενθάρρυνε να ακολουθήσουν το δύσκολο δρόμο της αρχαιολογικής επιστήμης . Αυτοί αποτελούν την συνέχεια του Θ. Παλιούρα στην Αιτ/νία και σε όλη την Ελλάδα . Αυτοί και ο εμπνευσμένος λόγος του, είναι που μας προσκαλούν να ακολουθήσουμε το φωτεινό μονοπάτι που οδηγεί στις Ρίζες μας και την Ιστορική μας Ταυτότητα που τόσο έχουμε ανάγκη στους δύσκολους καιρούς που ζούμε σήμερα.
Με σεβασμό στη μνήμη του,ένα χρόνο μετά το θάνατο του απευθύνω στην προς τιμή του εκδήλωση που οργανώνει στις 27 Οκτωβρίου 2015 η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία στη στοά του Βιβλίου , αυτό το χαιρετισμό
                  ΙΣΤΟΡΙΚΗ &ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ.ΣΤ.ΕΛΛΑΔΑΣ
                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
                                               ΝΙΚΟΣ  ΣΚΙΑΔΑΣ

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

ΔΕΥΤΕΡΑ 5 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015—ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ “ΑΠΟ ΠΡΩΤΟ ΧΕΡΙ” ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
      Απόψε εδώ τελειώνουν τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ 2015 και το κλείσιμο της Αυλαίας της Πρώτης θεατρικής παράστασης-- από το Μικρό Θέατρο Αγρινίου- στο χώρο των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, ανοίγουμε μια Νέα Σελίδα για την πόλη μας.
      Η σημερινή μέρα αποτελεί για την Ιστορική και Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτ.Στερεάς Ελλάδας και για όλους όσους αγωνίσθηκαν για τη διάσωση και αξιοποίηση των Καπναποθηκών Παπαπέτρου, μια δικαίωση, ένα πρώτο μικρό βήμα σε μια Μεγάλη Υπόθεση.
     Την υπόθεση που απόψε στα πλαίσια των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ γίνεται πλέον υπόθεση όλων των Αγρινιωτών. Πριν από 7 χρόνια ξεκινήσαμε με την πρώτη Ημερίδα, με διαβήματα,παραστάσεις,υπομνήματα για να γίνουν οι Καπναποθήκες ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ-- που από το 1992 έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέο Βιομηχανικό κτίριο και μνημείο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και από το 2002 είναι περιουσία του Υπουργείου Πολιτισμού,--ένα Διαχρονικό Πολυμουσείο της πόλης μας και ολόκληρου του Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σήμερα αυτή η Υπόθεση γίνετε Πρώτο Θέμα για ολόκληρη την πόλη, για όλους τους πολίτες που με τον Πρώτο τη τάξει Συμπολίτη μας,το Δήμαρχο μας θα φτάσει στην βραδυπορούσα πάντα Κεντρική Κυβέρνηση, σαν θέμα Πρώτης προτεραιότητας.
    Σήμερα που η Παραγωγική Ανασυγκρότηση και η Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη είναι θέμα επιβίωσης για την Κοινωνία μας και την Πατρίδα μας, εμείς οι συμπράττοντες φορείς των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ-- που με αφορμή το πρόγραμμα I.C.E που υλοποιεί η ΠΕΔΔΕ, αποφασίσαμε να συνεργασθούμε και που συνεργαστήκαμε καλά,χρήσιμα και παραγωγικά, καλούμε όλους τους φορείς της πόλης να συστρατευθούν μαζί μας, έτσι ώστε και τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ να γίνουν Θεσμός και οι καπναποθήκες ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ, να διασωθούν, να αξιοποιηθούν και να γίνουν ένα πολυδύναμο κέντρο Πολιτισμού και Μνήμης για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.
    Ευχαριστούμε για την παραχώρηση του αύλειου Χώρου την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλωακαρνανίας—Λευκάδας που μαζί της συν διοργανώνουμε την αποψινή εκδήλωση,τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γιώργο Παπαναστασίου που από την αρχή έκανε δική του υπόθεση την αξιοποίηση των Καπναποθηκών ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ και πρόθυμα ανέλαβε τον καθαρισμό και εξωραϊσμό του αυλείου χώρου,ώστε απόψε να απολαύσουμε από το πρωτοποριακό και ευρηματικό Μικρό Θέατρο Αγρινίου την παράσταση με τίτλο “Από πρώτο χέρι”.
    Η παράσταση στηρίχθηκε σε συνεντεύξεις που πήραν οι συντελεστές της από ανθρώπους που είχαν δουλέψει στην καλλιέργεια και επεξεργασία του Καπνού. Στην παράσταση περιέχονται στοιχεία από το Καπνεργατικό Κίνημα που αναφέρονται στο βιβλίο του Αριστείδη Μπαρχαμπά ,”Καπνεργάτες,Κυνηγοί του Ονείρου” Το έργο σκηνοθετεί η Γεωργία Μαυραγάνη ,ερμηνεύουν ,η Κατερίνα Καραδήμα, η Μαντώ Κεραμιδά,η Δανάη Σπηλιώτη. Σκηνικά- κοστούμια η Λιλή Κυριλή.Τους ευχαριστούμε όλους γιατί κάτω από δύσκολες θεατρικά συνθήκες ανέλαβαν να ζωντανέψουν μνήμες και στοιχεία της ταυτότητας σας και της ιστορίας μας. Τέλος ευχαριστούμε τους συνεργάτες μας στο εταιρικό σχήμα των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ,δηλαδή την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγρινίου,την ΓΕΑ, τον Μουσικό Σύλλογο ΟΡΦΕΑ τον εκπρόσωπο του σχήματος Τάκη Χατζηγεωργίου που έδωσαν κι αυτοί την Ψυχή τους για να έχομε το καλλίτερο αποτέλεσμα σε όλες τις δράσεις του προγράμματος των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ.
   Το παραπάνω κείμενο εκφωνήθηκε στην έναρξη της Θεατρικής παράστασης από το μέλος του εταιρικού σχήματος ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ, Προέδρου της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας ΝΙΚΟ ΣΚΙΑΔΑ.

Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Π Α Ν Α Γ Ρ Ι Ν Ε Ι Α , ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ

                                                                                                   
                                                                              Αγρίνιο , 27 Σεπτεμβρίου 2015

Με  αφορμή το διασυνοριακό πρόγραμμα  I.C.E που διαχειρίζεται η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας καθίσαμε σε ένα τραπέζι, η Γ.Ε.Α , ο ΟΡΦΕΑΣ και η Αρχαιολογική Εταιρεία με τη συμμετοχή και συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου  αποφασίσαμε να συνεργασθούμε με σκοπό την κατάθεση στο διαγωνισμό  που προκηρύχθηκε το Μάιο  2015 μιας κοινής πρότασης. Μίας καινοτόμου πρότασης που θα ενίσχυε το Τουριστικό προιόν της περιοχής μας.
Το πακέτο των δραστηριοτήτων που περιλάμβανε η πρόταση μας ήταν πλήρως τεκμηριωμένο και σύμφωνο με τη φιλοσοφία του προγράμματος και για αυτό κατατάχθηκε Τρίτο επί συνόλου 33 προτάσεων που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος.
Εμείς σαν ΙΣΤΟΡΙΚΗ & ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤ. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ αισθανόμαστε ιδιαίτερη ικανοποίηση γιατί με τις μικρές μας δυνάμεις συμβάλλαμε  στο να γίνει πράξη για πρώτη φορά αυτή η συνεργασία των φορέων που αποτελέσαμε το εταιρικό σχήμα, που τολμήσαμε να του δώσουμε το συμβολικό όνομα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ. Φιλοδοξία μας είναι τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ να γίνουν θεσμός για την πόλη μας ,να γίνουν κοινή υπόθεση όλων των φορέων της καί όλων των κατοίκων  του Διευρυμένου Δήμου Αγρινίου.
Εμείς πιστεύουμε ότι με τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ έγινε το πρώτο ΄βήμα για την συνεργασία και τη σύμπραξη  των φορέων—πράγμα που αποτελεί επιδίωξη του προγράμματος Ι. C..E—που στους σημερινούς δύσκολους καιρούς εκφράζει μια αναγκαιότητα για την περιοχή μας αλλά και για τη Χώρα μας. Αισιοδοξούμε γιατί ζούμε σε ένα τόπο που έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα και που μπορεί να παρουσιάσει ένα    δυναμικό τουριστικό  προιόν. Ο Δήμος Αγρινίου και η ευρύτερη περιοχή είναι διάσπαρτη από αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία από το προιστορικά μέχρι τα νεώτερα χρόνια. Άλλωστε στην ευρύτερη περιοχή μας βρίσκεται  ανατολικά μας το Κοινό των Αιτωλών και  δυτικά το Κοινό των Ακαρνάνων με αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους ,ενώ στην Αρχαία Στράτο βρίσκεται το μεγαλύτερο Αρχαίο θέατρο της Αιτωλοακαρνανίας. Το Αγρίνιο είναι πρωτεύουσα πόλη μιας ευρύτερης περιοχής,παραγωγικό και εμπορικό κέντρο που σήμερα είναι μια Ελληνική μεγαλούπολη. Εδώ η ανάπτυξη στηρίχτηκε  κυρίως στους παρακάτω δύο παράγοντες.                  
α)Στον Αχελώο που κατά την μυθολογία μας, δάμασε ο Ηρακλής, και που  μέχρι σήμερα είναι πηγή ζωής για τον τόπο μας. Με το νερό του Αχελώου ποτίζονται οι κάμποι μας και στηρίζεται η γεωργική και η κτηνοτροφική παραγωγή μας. Με το νερό του Αχελώου κινούνται τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ.Η κατασκευή   των φραγμάτων στα Κρεμαστά και στό Καστράκι στήριξε την ανοικοδόμηση και  την μεγέθυνση της πόλης.                                                                                             
β)Στον Καπνό που πρίν γίνουν τα έργα (υδροηλεκτρικά και αρδευτικά) αλλά και μετά, έθρεψε αγρότες ,εργάτες  μεταποιητές και καπνεμπόρους ,εμπορικές και άλλες επαγγελματικές ομάδες της περιοχής μας.
Με την ανάπτυξη του Αγροτικού και του Εργατικού κινήματος στα χρόνια της ανάπτυξης και ακμής της Καπνοκαλλιέργειας  και την ενίσχυση των αστικών στρωμάτων της κοινωνίας μας, το Αγρίνιο αναδεικνύεται σε μία από τις σπουδαιότερες πόλεις της Εθνικής Αντίστασης που για το λόγο αυτό ακριβώς έχει αδελφοποιηθεί με την Μπολόνια της Ιταλίας.
Ανάγκη  συνεπώς είναι μέσα από τη συνεργασία των φορέων να αναδείξομε την Ταυτότητα της πόλης μας και ο θεσμός των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει η αφετηρία για ένα νέο ξεκίνημα. Ιδιαίτερη σημασία για το σκοπό αυτό αποτελεί η θεατρική παράσταση  για τα καπνά που  στα πλαίσια των εκδηλώσεων του προγράμματος θα δοθεί ,εφόσον ο καιρός το επιτρέψει ,στον  αύλειο  χώρο των καπναποθηκών ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ.  Με την  κίνηση μας αυτή οι συμπράττοντες φορείς  με πρώτο το  Δήμο Αγρινίου που αποφασιστικά στηρίζει  όλη τη διοργάνωση και το αίτημα της πόλης για διάσωση και αξιοποίηση των καπναποθηκών σε Διαχρονικό μουσείο της περιοχής, θέλουμε να δώσουμε προς το Υπουργείο Πολιτισμού και την Κυβέρνηση το μήνυμα ενότητας και συνεργασίας για την υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης που ανέλαβε  το Κράτος  με  την αγορά των καπναποθηκών αυτών το 2002.   Στην ίδια λογική της διαχρονικότητας  κινείται και  η Φωτογραφική έκθεση από το αξιόλογο ιστορικό Αρχείο  της εταιρείας μας που συμπληρώνεται με την αυθόρμητη συμμετοχή ιδιωτών συλλεκτών. Η έκθεση αυτή θα γίνει στους χώρους της Λαχαναγοράς  Αγρινίου με θέμα ,Το Αγρίνιο και η ευρύτερη περιοχή από το χθές στο σήμερα.
Οι εκδηλώσεις των ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΩΝ  που θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο από 2 μέχρι 5 Οκτωβρίου περιλαμβάνουν ένα πλούσιο Πρόγραμμα εκδηλώσεων που αφορούν Αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου, υπήρξανε καρπός άοκνης προσπάθειας για συνεργασία όλων των φορέων που συμπράττουν σε αυτό το σχήμα. Είναι μια πρώτη προσπάθεια για την οποία ζητάμε την κατανόηση της τοπικής Κοινωνίας και θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα την έχουμε μαζί με την ενθάρρυνση της για τη συνέχεια. Μία συνέχεια  στην οποία προσκαλούμε όλους να συμμετάσχουν γιατί  ο τόπος μας έχει μεγάλες δυνατότητες αρκεί  να  βρούμε  τον τρόπο για να συνεργασθούμε. Τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ  είναι μόνο η  Αρχή.

             
                                                                              Ο  Πρόεδρος της
                                                                 Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας 
                                                                        Δυτικής Στερεάς Ελλάδας
                                                                                Νίκος Σκιαδάς

Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

                                           
                                                  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Παρασκευή 2 - 10 - 2015

19.00: Παρουσίαση Μοντέρνου χορού από τα τμήματα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου και Μοντέρνου χορού, Ρυθμικής Γυμναστικής , Κλασικού Μπαλέτου , Tango , Capoeria , Zumba από τα τμήματα της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου στην Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.

20.00: Εγκαίνια ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής με θέμα: <<Τα εν οίκω , εν δήμω>> , στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου.Τα έργα παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό και προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Νοεμβρίου.

20.30: Εκδήλωση με θέμα: <<Αγρίνιο : Ιστορία - Ταυτότητα - Προοπτική>> , στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου(πρώην κτήριο Τράπεζα της Ελλάδας). Ομιλητές: Θεοδώρα Μονιούδη - Γαβαλά (Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο τμήμα Διαχείρησης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Πατρών) και Ηλίας Ντζάνης (Γεωπόνος - Ερευνητής , πρ. Προϊστάμενος Ε.Θ.Ι.Α.Γ.Ε στο Αγρίνιο).

Σάββατο 3 - 10 - 2015

9.00: Επίσκεψη - ξενάγηση στους αρχαιολογικούς χώρους αρχαίας Στράτου , αρχαίου Αγρινίου, Μεγάλης Χώρας(μιναρές από μουσουλμανικό τζαμί), καθώς και στα πέντε μουσεία της πόλης του Αγρινίου (Αρχαιολογικό , Λαογραφικό , Γλυπτοθήκη Καπράλου , Πινακοθήκη Αγρινίου , Αθλητικό Μουσείο Γ.Ε.Α.).Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

18.00: Επίδειξη τοξοβολίας από το τμήμα της Γ.Ε.Α. , στον αύλειο  χώρο  των καπναποθηκών Παπαστράτου. Ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό από 10 ετών και πάνω.

19.30: Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης με θέμα <<Αγρίνιο και ευρύτερη περιοχή από το χθες στο σήμερα>>, στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου(κτήριο παλαιάς Λαχαναγοράς) με υλικό από το αρχείο της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. και ιδιωτικές συλλογές.

21.00: <<Συνάντηση Χορωδιών>> με συντονιστή το μουσικό σύλλογο ΟΡΦΕΑ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.

Κυριακή 4 - 10 - 2015

8.30: Πραγματοποίηση εκδρομής γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα με επίσκεψη-ξενάγηση σε σημαντικά αρχαία και βυζαντινά μνημεία της περιοχής. Γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον της λίμνης και της ευρύτερης περιοχής. Τα λεωφορεία θα ξεκινήσουν από τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό. Οι δηλώσεις συμμετοχής είναι απαραίτητες λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

10.30: Παρουσίαση του αθλητικού προγράμματος για παιδιά << Kids athletics-Παίζω...στίβο>>, στην Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.Υπεύθυνο διοργάνωσης το τμήμα Στίβου της Γ.Ε.Α.

11.30:<<Τρέχω-βαδίζω-ποδηλατώ στην πόλη μου>>. Διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων μέσα στην πόλη του Αγρινίου,που δεν θα έχουν συναγωνιστικό χαρακτήρα και θα περιλαμβάνουν Ποδηλατοδρομία, Τρέξιμο, Βάδισμα με σημείο έναρξης και τερματισμού την Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.Υπεύθυνο διοργάνωσης το τμήμα Στίβου της Γ.Ε.Α.

18.00: Αγώνες σκακιού μεταξύ παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών από τα τμήματα της Κ.Ε.Δ.Α. και της Γ.Ε.Α. , στην πλατεία Συντριβανίου. Ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό.

20.00: Παρουσίαση παραδοσιακών χορών από το λαογραφικό τμήμα της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αγρινίου και το Λαογραφικό Όμιλο της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, στην Πλατεία Δημοκρατίας Αγρινίου.

Δευτέρα 5 - 10 - 2015

18.00
: Επίδειξη τοξοβολίας από το τμήμα της Γ.Ε.Α. , στον αύλειο  χώρο  των καπναποθηκών Παπαστράτου. Ελεύθερη συμμετοχή για το κοινό από 10 ετών και πάνω.

20.00: Θεατρική παράσταση από το Μικρό Θέατρο Αγρινίου με τίτλο << Από πρώτο χέρι>> με θέμα την καλλιέργεια και επεξεργασία του καπνού , στον αύλειο χώρο των καπναποθηκών Παπαπέτρου. Σε περίπτωση κακοκαιρίας η παράσταση θα γίνει στο Δημοτικό Θέατρο την ίδια ώρα.


Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη Γραμματεία της Γ.Ε.Α. (Παπαστράτειο Μέγαρο, τρίτος όροφος τηλ. 2641024767)και στη Γραμματεία της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας(Χ. Τρικούπη - Ισόγειο Δημαρχείου Αγρινίου , τηλ. 2641028902).




Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Σάββατο 4 Απριλίου 2015

ΨΗΦΙΣΜΑ



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ιστορικής - Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας σχετικά με το θέμα της διατήρησης και της βιώσιμης ανάπτυξης των Πανεπιστημιακών Σχολών στην πόλη του Αγρινίου, παίρνοντας υπόψη τις τοποθετήσεις της πρυτάνεως του Πανεπιστημίου Πατρών και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα 3 πανεπιστημιακά τμήματα στο Αγρίνιο, καθώς και το γεγονός ότι η Αιτωλοακαρνανία, μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας όπου από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 διεκδίκησε και πέτυχε τη λειτουργία Πανεπιστημιακών Σχολών στο Αγρίνιο σαν αναγκαίο εργαλείο για την ολοκληρωμένη Ανάπτυξή της αφού αφ' εαυτής αποτελεί μία ευρεία προικισμένη από τη Φύση και την ιστορία της γεωγραφική ενότητα, που όμως ο υδροκεφαλισμός της Αθήνας και το πελατειακό κράτος την καταδίκασαν στην υπανάπτυξη, ομόφωνα αποφασίζει:

Να ενώσει τη Φωνή της με τις παραγωγικές τάξεις, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής και να ζητήσει από την Κυβέρνηση, τα κάτωθι:

1. Την υποστήριξη και τη διάθεση όλων των αναγκαίων μέσων (εξοπλισμός, βιβλιοθήκες, φοιτητική εστία κ.τ.λ.) στις υφιστάμενες σήμερα Σχολές, ώστε απρόσκοπτα να συνεχίσουν τη λειτουργία τους στην πόλη του Αγρινίου.

2. Η ενδυνάμωση και η βιωσιμότητα των Σχολών αυτών που αποτελούσαν τη βάση για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας που μόνο αυτό καταργήθηκε από το περιβόητο σχέδιο ΑΘΗΝΑ - ίσως γιατί η Αιτωλοακαρνανία δεν είχε «Μπάρμπα στην Κορώνη» - να συμπληρωθεί με την ίδρυση νέων Πανεπιστημιακών Σχολών και εντέλει με τη δημιουργία μιας νέας Αυτοδύναμης και βιώσιμης Πανεπιστημιακής Κοινότητας στην Αιτωλοακαρνανία. Δηλαδή ενός Σύγχρονου Νέου Πανεπιστημίου το οποίο η Αιτωλοακαρνανία αξιοποιώντας τα πλούσια συγκριτικά της πλεονεκτήματα στην παραγωγή, τον πολιτισμό, την ιστορία της και το ανθρώπινο δυναμικό της το χρειάζεται και το δικαιούται.

Για την Ιστορική- Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                               Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
         ΝΙΚΟΣ ΣΚΙΑΔΑΣ                                           ΜΟΝΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ

Κυριακή 1 Μαρτίου 2015

Σύγκλιση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας με την από 2 Φεβρουαρίου 2015 πράξη του αποφάσισε τη σύγκλιση Τακτικής Γενικής Συνέλευσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο Άρθρο 26 του Καταστατικού της εταιρείας όπως αυτό τροποποιήθηκε με την υπ' αριθμ.34/2013 απόφαση του Ειρηνοδικείου Αγρινίου.
Τα προς συζήτηση θέματα της Γεν. Συνέλευσης είναι:
  1. Απολογισμός και έγκριση πεπραγμένων Διοικητικού Συμβουλίου για την περίοδο Απρίλιος 2013 μέχρι 30 Οκτωβρίου 2014 
  2. Προγραμματισμός δράσης για την περίοδο Νοέμβρη 2014 μέχρι Μάρτιος 2016 
  3. Εκλογή τριών αναπληρωματικών μελών Διοικητικού Συμβουλίου

Η Συνέλευση καθορίζεται να γίνει την Τετάρτη 25η Φεβρουαρίου 2015 ώρα 7.00μ.μ. στην αίθουσα «Τ. Μελισσηνού» της Εταιρείας (Αναστασιάδη 2). Καθώς για τη διαπίστωση απαρτίας απαιτείται το 50% συν ένα μελών, σε περίπτωση μη επίτευξης της απαρτίας η συνέλευση θα επαναληφθεί στον ίδιο τόπο και με τα ίδια θέματα την Τετάρτη ώρα 7.00 μ.μ. της 4ης Μαρτίου 2015.
Στη Συνέλευση μετέχουν τα ταμειακώς εντάξει μέλη της εταιρείας. Η τακτοποίηση των ταμειακών υποχρεώσεων μπορεί να γίνεται μέχρι την ημερομηνία και ώρα σύγκλισης της συνέλευσης. 



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Ν. ΣΚΙΑΔΑΣ
Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΜΟΝΙΚΑ ΔΙΑΜΑΝΤΗ